NK ŠN MAKSIMIR

Novosti vezane uz NK ŠN Makismir

Ćiro Blažević: “Igrači koji mogu stvoriti viška čovjeka, to su najtraženiji igrači”

Kolika je važnost vježbi 1 vs 1, što je jedan od ključnih segmenata Coerver treninga, pitali smo nedavno legendarnog trenera svih trenera – Ćiru Blaževića na njegovom predavanju u najvećem zagrebačkom coworking prostoru HUB385.

Budući da se u nogometu puno bavimo situacijama 1 na 1, htjeli smo čuti njegovo mišljenje na koji se način vježbe sadržaja 1 na 1 primjenjuju u seniorskom nogometu i koliko je to, po njegovom mišljenju bitno.

Ne samo da nam je potvrdio važnost ovih vježbi, već je ponudio i detaljno obrazloženje, koje vam prenosimo u tekstu, a koje možete poslušati i u videu.

Ćiro Blažević o 1 vs 1 vježbama

“To je bitno, rekao bih čak i najvažnije. Igrači koji mogu stvoriti ‘viška’ čovjeka, to su najtraženiji igrači. Igrač koji može zaustaviti i najopakijeg i najopasnijeg igrača, to su najtraženiji obrambeni igrači.

E, sad… ima načina na koje vježbaš obrambenog igrača i načina na koje vježbaš napadače i srednjeg igrača. Ali oni i jedni i drugi moraju biti tzv. kompletni igrači, da mogu jednako djelovati na svim dijelovima terena.

Ta intercepcija, ta intervencija bez posljedica – ona je najefikasnija.”

Evo i primjera

“Ti si napadač, a ja sam daleko, jedno 10 metara i onaj koji ima loptu u nogama, vidi da je njegov napadač slobodan (to je jedna finesa, to je jedna inteligencija obrambenog igrača)…Nema igrača na svijetu koji može dodati loptu, a da ne pogleda u nju prvo – taj igrač je registrirao da je njegov napadač slobodan, a ja sam ga pustio da dobije dojam da je njegov napadač slobodan i dok on sagne glavu ja idem u intercepciju i uzimam mu loptu ispred njega, u krajnjoj liniji klizećim startom, ali ako si dobro iskoordinirao, onda je tvoja intervencija u intercepciji – gotova.”

Ćiro Blažević u HUB385

Ćiro Blažević na predavanju trenerima u HUB385

Genijalni Maradona

“To je taj tajming, to je ta lukavština, to je ta taktička varijanta obrambenog igrača.

1 naprema 1 – to morate jako vježbati. Ta takozvana povratna informacija – ali, vidite u čemu se razlikuju najveći, genijalni…

Maradona je, u svoje vrijeme, u frakciji sekunde četiri povratne informacije imao – ‘Idem desno, ne, idem lijevo, idem desno…u frakciji sekunde!’ da ga onaj koji je predodređen da mu uzme loptu, jednostavno ne može slijediti.”

Najvitalnija zadaća trenera

“Na zadnjoj utakmici Barcelone se vidjelo kako žustrina, odlučnost i beskompromisnost jedne ekipe može pobijediti mnogo bolju.

No, vi nadasve imate jednu zadaću, najvitalniju – kako stvoriti igača. 1 naprema 1, tko će koga nadmudriti, ovisi o tome koliko su mu vijuge naučile na to da mu je reakcija u što kraćem vremenu višestruka.

Ima toliko interesantnih načina kako da izdefinirate kapacitete bilo obrambenog igrača, bilo napadača, preporučio bih vam to i još bih vas upozorio da im mijenjate uloge, jer idete na ono najelementanije, a to je stvoriti kompletnog nogometaša koji se može jednako dobro snalaziti na svim dijelovima terena.”

Pogledajte video: