NK ŠN MAKSIMIR

Novosti vezane uz NK ŠN Makismir

VRHUNSKA DIJAGNOSTIKA ZA NAŠE POLAZNIKE

Uvodno u novi projekt naše škole nogometa, voditelj Mario Huzjak u kratkom razgovoru pojasnio nam je o čemu se radi te što sportska dijagnostika znači za naše sportaše, roditelje i trenere.

SPORTSKA DIJAGNOSTIKA U ŠKOLI NOGOMETA MAKSIMIR?

Poznata je izjava danskog nogometnog kondicijskog trenera Jensa Bangsboa iz 1994. godine kad kaže da nogomet nije znanost, ali da znanost može unaprijediti nogomet. Danas, više od 20 godina kasnije metodika sportskog treninga ušla je u jednu novu dimenziju, a sportska dijagnostika neminovno je segment bez kojeg naprosto nije moguće planirati i programirati trenažni proces na vrhunskoj razini. Mi u Školi nogometa Maksimir intenzivno istražujemo, analiziramo i planiramo proces pripreme nogometaša te smo u suradnji s tvrtkom Infinitum Progresum odlučili naš program obogatiti sadržajima koje koriste najveći svjetski klubovi.

ŠTO JE TO SPORTSKA DIJAGNOSTIKA?

Dijagnostika u sportu predstavlja niz postupaka koji imaju za cilj procijeniti morfološke osobitosti, stanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti te razinu specifičnog znanja pojedinca. Neki, po meni bazični benefiti sportske dijagnostike su prije svega utvrđivanje zdravstvenog statusa djece te primjena dostignuća suvremene sportske znanosti u planiranju i programiranju procesa sportske pripreme. Poznato je da svaki trenažni plan zahtjeva precizno doziranje i distribuciju trenažnog opterečenja i rasterečenja odnosno individualno definirane intenzitete i volumene intervala rada i oporavka. Osnovna pretpostavka za realizaciju navedenog poznavanje je stanja treniranosti sportaša..

KOJE PREDNOSTI OSTVARUJU TRENERI I RODITELJI SPORTAŠA?

Zdravlje je osnovna pretpostavka kako bi se dijete moglo baviti sportom. U sklopu dijagnostičkog postupka utvrdit ćemo, između ostalog, opće zdravstveno stanje, stanje koštano ligamentnog sustava, stanje mišićnog sustava i funkcionalnost lokomotornog aparata. Dobiveni podaci trenerima i roditeljima pružit će zdravstvenu sliku djeteta što će značajno utjecati na individualizaciju programa s ciljem eventualnog uklanjanja zdravstvenih deficita. Svaki roditelj nakon obrade podataka dobit će na uvid elaborat u kojem će biti prikazani svi rezultati složenog dijagnostičkog postupka.

Kad smo kod trenera našeg kluba, poznavajući njihov entuzijazam uvjeren sam kako će u narednim mjesecima uživati u svom poslu kao nikada do sada. San svakog trenera je planirati, programirati i provoditi trenažni proces na najvišoj razini. Naime, svaki od trenera imat će uvid u bazu podataka koja će im pružiti veliki broj zlata vrijednih informacija. Testiranja ćemo provoditi dva puta godišnje što će nam omogućiti praćenje tranzitivnih stanja naših nogometaša, kontrolu efekata i eventualnu korekciju plana i programa rada.

843430_1

SPOMENULI STE INFINITUM PROGRESSUM?

Infinitum progressum fenomenalan je projekt kojeg vodi tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u području sportske dijagnostike. S ekipom iz Infinituma kliknuli smo na prvu. Preliminarni sastanci potvrdili su nam da na sport i sportsku znanost gledamo istim očima, a ostalo je sve bilo stvar rutine. Uglavnom, jako smo zadovoljni da smo ostvarili partnerski odnos s Markom i Krešimirom, eminentnim i priznatim stručnjacima s najvišim kompetencijama za rad u području sporta.

KAKAV JE DALJNI PLAN?

Prije svega nam je želja roditeljima prezentirati jedan od najvažnijih projekata naše škole koji predstavlja prekretnicu u radu sa mladim sportašima. Odlučili smo da na roditeljskom sastanku koji će se održati početkom veljače izdvojimo vrijeme kako bismo predočili vrijednost ovog projekta. Trenutno smo u procesu snimanja promo spota koji će vizualno prikazati cijeli postupak a premijeru će uskoro imati na našim stranicama.