NK ŠN MAKSIMIR

Novosti vezane uz NK ŠN Makismir

Treneri, dopustite djeci da pokažu emocije!

Tuga, ljutnja i slične emocije su prirodne emocije koje treneri svojim neznanjima i lošim metodama pretvaraju u nešto sasvim drugo. Koliko puta ste djetetu rekli “nemoj plakati, samo curice plaču” ili na brzinu pokušali prekinuti emocionalno izražavanje kako bi održali potrebni red i ‘autoritet’ među ostalom djecom?

Jedan od ključnih problema neće se manifestirati kod mališana, već kasnije u starijoj dobi kada će djeca ovako naučene obrasce prezentirati kao zatvorene, nesigurne i frustrirane osobe, vrlo često sklone depresiji. Tuga koja se stalno potiskuje postaje kronična depresija, vrlo neprirodna emocija.

Što nam je činiti? Kada procijenite da je jedan od vaših polaznika tužan dopustite mu da pokaže da je tužan. Objasnite mu da je to sasvim u redu i da je to što pokazuje emocije normalno. Dopuštajući djeci da izraze svoju emociju na odgovarajući način omogućavate im da kada odrastu prema njima razviju zdraviji stav.

Kao što znamo, u životu ništa nije crno i bijelo, već je život satkan od različitih tonova sive boje pa tako niti ovu priču o emocijama ne možemo generalizirati. Jedan od osnovnih problema kada je u pitanju djelovanje u ovakvim situacijama predstavlja procjena trenera da li dijete zaista kroz plakanje iskazuje svoje emocije ili pokušava manipulirati. Neprepoznavanje i odobravanje manipuliranja vodi u još jedan krivi smjer, a to je popustljiv odgoj bez pravila i granica koji se kasnije manifestira kroz stvaranje nesamostalnih, bojažljivih i nesigurnih ljudi, roditelja i nositelja naše budućnosti.

U svakom slučaju osoba koja se želi baviti trenerskim poslom trebala bi dio sebe uložiti u stjecanje znanja o pravilnom odgoju jer uz sportsku izobrazbu ovaj segment je bez dileme najvažniji i najodgovorniji u našem poslu.

Mario Huzjak, 

voditelj Škole nogometa Maksimir, Bacc.cin trener PRO