NK ŠN MAKSIMIR

Novosti vezane uz NK ŠN Makismir

Uloga vratara u suvremenom nogometu

Sportski trening predstavlja prije svega kompleksan planiran i dugoročan proces sportskog usavršavanja sa svim zakonitostima i principima metodike koje bi treneri i sportski odgajatelji trebali poznavati kako bi radili u sportu.

Svjedoci smo vremena u kojem tehnologija sportskog treninga nezaustavljivo napreduje iz dana u dan. Svjetske akademije primjenjuju najsuvremenije metode i pomagala kako bi osigurali kvalitetan razvoj sportaša s ciljem da se željeni efekt manifestira kroz postizanje maksimalnih sportskih postignuća.

Trening vratara jedan je specifičan vid obuke sportaša koji iskazuju želju i potencijal kako motorički tako i genetski da postanu nogometni vratari. Kroz svoje odrastanje divio sam se najboljim čuvarima mreže 90ih godina među kojima su me posebno fascinirali Peter Schmeichel i Oliver Kahn. Visoki, jaki i karakterno dominantni tipovi koji su već svojom pojavom na terenu ulijevali strahopoštovanje suparničkih igrača. Međutim, kao što sam naveo u uvodu ovog teksta, nogomet se iz dana u dan mijenja pa tako i uloga vratara. Iskustvo koje sam stekao u Njemačkoj otvorilo mi je neke nove poglede koje se trudim prenijeti na moje polaznike. U razgovoru sa trenerima iz Stuttgarta doznao sam mnoge zanimljive činjenice.

„Razlika između prosječnih i vrhunskih vratara je u detaljima… mi smo tu da prepoznamo koji su to detalji i iz svakog pojedinca izvučemo ono najbolje“

Krenimo prvo od jedne zanimljivosti koja nam puno govori o pogledu na ulogu vratara u suvremenom nogometu. Naime, tradicionalni naziv za nogometne vratare u Njemačkoj „Torwart“ danas polako zamjenjuje jedan drugi, nama trenerima iz više razloga zanimljiv naziv „Torspieler“. Iz navedenog je lako zaključiti da vrataru nije dovoljno vladati specifičnom vratarskom tehnikom već mora biti aktivan u sposobnosti kontrole lopte nogom, tehnici primanja, prijenosa i dodavanja lopte, čitanju i praćenju igre, te preciznom izbacivanju lopte u igru nogom i rukom. Vratar koji posjeduje navedena znanja igrač je više u polju te svojoj momčadi pruža dodatnu podršku i sigurnost.

Manuel Neuer najbolji je primjer njemačkog pogleda na ulogu vratara u nogometu. Analizom možemo zaključiti da jedan od najboljih vratara današnjice nije plod slučajnosti već planskog i sustavnog usmjeravanja. Posjeduje sve karakteristike koje ga održavaju na najvišem svjetskom nivou.

Detalji čine razliku

Kada smo već spomenuli Neuera želimo naglasiti da smo njemački model poučavanja djelovanja u situacijama 1vs1 implementirali u trening vratara u našoj školi. Ovaj segment na temelju metodike treninga koju prakticiraju naši partneri iz Stuttgarta razradili smo do detalja. Primjenom vježbi koje su zasnovane na dubinskoj analizi stvorili smo metodički postupak koji je razrađen u više segmenata. Izuzetno smo zadovoljni jer primjećujemo da su baš naši polaznici koji prolaze ovakav tip treninga na utakmicama vrlo često superiorniji u odnosu na napadače koji izlaze u situacije 1vs1 na naše vratare.

Biti nogometni vratar nije lako… Potrebno je posjedovati nešto više, karakter, motivaciju, vjeru u sebe i trenera koji ima znanje, viziju, vjeru i energiju uspjeha koju prenosi na svoje polaznike.

MARIO HUZJAK bacc.cin trener PRO

voditelj škole nogometa